Ramon Petit Ramon Petit
Ramon Petit

ELS NOSTRES MESTRES

Ezequiel Vigués i Mauri "Didó" va néixer a Terrassa l'abril de 1880. D'esperit inquiet, emprenedor i apassionat, va desenvolupar empreses artístiques a diversos indrets del món. Als quaranta-set anys, a bord d'un vaixell, va reviure l'emoció del teatre de putxinel•lis de la seva infantesa i va decidir dedicar-li la resta de la seva vida. Va aprendre l'ofici de titellaire a París i allà debutà professionalment. El 1931 s'instal•la definitivament a Catalunya, actua als 4 Gats amb gran èxit i forma part del cercle Sant Lluc, amb els seus amics artistes i destacats intel•lectuals de l'època.

Va ser el primer titellaire en fer servir a casa nostra el format d'interacció amb el públic en els seus espectacles, característic del teatre de guinyol lionès que ell va portar a Catalunya. El 1934 coneix Teresa Riera i Llisas, pintora de laca japonesa, que esdevindria la seva esposa, col•laboradora i companya d'ofici i de vida. Junts preparen i representen les comèdies, dissenyen els titelles que la Teresa pinta i vesteix amb cura; les seves actuacions són grans esdeveniments a tots els pobles de Catalunya.

A la mort de Didó, l'any 1960, Teresa Riera continua l'ofici i les gires amb el mateix èxit de públic fins que li fallen les forces. Va morir a Barcelona el 1975. La Teresa va donar els titelles i decorats originals de Didó a l'Institut del Teatre de Barcelona, que els custodia al Centre de Documentació i Museu de les Arts Escèniques i on la seva Politxinel•la té una presència ben destacada. D'allà viatgen per participar i ser admirats en prestigioses exposicions nacionals i internacionals.

Ramon Petit

Teresa Riera i Ramon Sánchez, Olot 1963

PDF