HISTORIAL PROFESSIONAL

Ramon Sánchez Martí, deixeble directe del gran titellaire Ezequiel Vigués (àlies Didó) i de la seva esposa Teresa Riera, va començar la seva formació a l'edat de 6 anys. Abans però, ja feia representacions de titelles per als nens del barri darrere el davantal de la seva àvia: els cobrava una modesta entrada de 10 cèntims que invertia en la compra de nous titelles per ampliar el repertori.

Ramon Petit
Teresa i Ramon

L'any 1962, traspassat "Didó", el Ramon va convertir-se en ajudant de la seva vídua, acompanyant-la en centenars de representacions per tot el territori català i de la Catalunya Nord. Des dels anys 80 està consagrat en exclusiva a la seva vocació de titellaire, ha escrit i interpreta un repertori d'una quinzena de comèdies originals per a tots els públics. També ha preparat i representa les adaptacions de dues obres d'en "Didó" per al públic adult.

El Ramon és continuador de l'estil dels seus mestres en la comèdia tradicional de guinyol, d'acció, humor i garrotades, que diverteixen el públic familiar i fan participar nens i grans en les històries, mitjançant el diàleg amb els putxinel•lis. Ha catalogat els titelles originals de Didó dipositats al museu de l'Institut del Teatre de Barcelona.

Martinet

El setembre de 1997, la companyia va representar a Alemanya "Els Balls Populars de Catalunya" en el marc de la inauguració de la exposició "Ball de Colors" dedicada a Joan Miró.

Ramon Politx Didó Agraïment Alcaldessa Ramon i titelles
50 anys Ramon

El novembre de 2006, en Ramon rep a Vilanova i la Geltrú un homenatge en motiu dels seus 50 anys en el món dels titelles.

L'any 2016 el Ramon celebra els 60 anys en el món dels titelles. Per aquest motiu l'alcalde de Mollet del Vallès li va lliurar la mascota del festival durant la X Mostra Internacional de Titelles MITMO (17 d'abril) i se li va organitzar un acte de reconeixement al Teatre Principal de Vilanova i la Geltrú (29 de maig).

Il·lm. Sr. Josep Monràs, alcalde de Mollet del Vallès, lliurant el Mollet Mullat al Ramon en presència del director artístic de la Mostra, Jordi Monserdà, durant l'acte de reconeixement al MITMO. 17 d'abril de 2016.

La Sra. Ariadna Llorens s'adreça al Ramon en l'acte de reconeixement organitzat per la regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, en ocasió dels seus 60 anys en el món dels titelles. Teatre Principal, 29 de maig de 2016.

Vinyeta de felicitació de l'artista Lluís Amaré publicada al Diari de Vilanova, 27 de maig de 2016.

Fotografia davant la casa natal del titellaire que il·lustra l'article del Diari de Vilanova “Ramon Sánchez celebra els 60 anys entre titelles”, 27 de maig de 2016.

50 anys Ramon

Article d'Oriol Pi de Cabanyes publicat a La Vanguardia el 8 de juny de 2016

Teresa Izquierdo és monitora de lleure educatiu infantil i juvenil i estudiant del grau superior d'educació infantil. Ha rebut formació en construcció i manipulació de titelles a la companyia, en narració oral i en tècniques teatrals i de veu a l'escola EÒLIA, a més de formacions artístiques amb diversos pintors professionals. Té el certificat de català de nivell D per la Generalitat de Catalunya.
Responent les qüestions del públic més exigent

Els titellaires després de la funció

50 anys Ramon

Ramon i Teresa agraeixen el Premi Didó 2018 atorgat a Ramon Sánchez Martí pel Festival Didó de Música i Titelles de Terrassa, en reconeixement a la seva trajectòria en el món del titella i la cultura. 13 d'abril de 2018.

Referències bibliogràfiques

• El teatre de titelles a Catalunya de Josep A. Martín. Publicacions de l'Abadia de Montserrat 1998 (pàg. 13, 72, 167-168).

• Ramon Sánchez, veure titelles abans de néixer. Vilanovins amb llustre o sense de Xavier Garcia, Edicions El Cep i la Nansa 2001 (pàg. 217-218).

• Els gegants grossos fets titelles. Ara vénen els gegants de Joan Cuscó, Jordi Ruiz, Eloi Miralles, Bienve Moya i Heribert Masana. Edicions el Cep i la Nansa 2009 (pàg.143).